DIABETES OG FOTBEHANDLING

Det anbefales sterkt at personer med diabetes går jevnlig til behandling hos fotterapeut med fordypning i diabetes. Regelmessig behandling hos fotterapeut hjelper deg med å forebygge fotplager som følge av diabetes. Norges Diabetesforbund og Norske Fotterapeuters Forbund anbefaler at du benytter fotterapeut med fordypning i diabetes.

Diabetikere har økt risiko for å utvikle nerveskade og svekket blodsirkulasjon i føttene.  Det kan dermed oppstå bl.a. hudplager, leddforandringer og sår som har vanskeligheter med å gro.  Jevnlig kontroll og stell hos fotterapeut med fordypning i diabetes er med på å forebygge plagene og holde huden hel og smidig.

Fotterapeuten samarbeider også med annet helsepersonell.
Diabetes forårsaker rundt 800 amputasjoner i Norge årlig.

Senkomplikasjoner

Generelt vil man unngå flere følgeskader om man tar vare på føttene. Mange vil få en bedre hverdag. Plager i føttene kan forplante seg til knærne, hoftene og ryggen om de ikke oppdages i tide.

Fotterapeutene kan gjøre mye for å lindre disse plagene. Ikke bare eldre personer blir utsatt for slike plager. Også yngre kan få hjelp både i valg av riktig fottøy og tilpasset såler i skoene.

Diabetikere kan få følgeskader gjennom dårlig blodsirkulasjon og i mange tilfeller oppdages ikke sår da diabetikere ofte utvikler neuropati med nedsatt følelse i føttene. Fotterapeuten iverksetter tiltak for å lindre disse skadene ved hjelp av avlastning og forebygging. Fotterapeuten er trenet til å avdekke årsaken til slike problemer.

Sårskader

Sårene blir avlastet slik at trykket på sårskaden går rundt og ut forbi sårstedet. Dette gir såret ro og sirkulasjon nok til at det gror raskere.

Til dette bruker vi blant annet silikon, filt og såler.

Et eksempel er når en sårskade kommer så langt at en tå må amputeres. Da vil de øvrige tærne legge seg inn mot det åpne stedet hvor det mangler en tå. Dette fører til nye komplikasjoner for personen. Her kan det legges inn en ”protese” av silikon som avlastning og man hindrer at skaden utvikler seg.

Hvorfor fotbehandling?

Det er svært viktig at føttene får jevnlig omsorg. Norge har høyere rate av amputasjoner enn gjennomsnittet i Europa.  Det er derfor viktig å få rask behandling når sår oppstår hos diabetikere.  En del fotterapeuter har en ekstra fordypning innen diabetes. Lege eller diabetessykepleiere gir riktig sårbehandling og gjennom vår spesialutdanning gir vi nødvendig avlastning av såret, slik at man hindrer at det blir utsatt for trykk under behandlingstiden. I tillegg kan vi gi forebyggende behandling slik at såret ikke oppstår.

Kristiansand Fotterapisenter har en fotterapeut med fordypning i diabetes, som også er medlem av IFID.

GODE RÅD OM FØTTER TIL PERSONER MED DIABETES:

 • Rene strømper hver dag. Ikke stramme eller stoppede sokker.
 • Gå ikke barbent, bruk ikke åpne sko eller sandaler. Skoen skal ikke stramme.
 • Kontroller at det ikke er stein og lignende i skoen før du tar dem på.
 • Se på føttene hver dag – bruk speil for å se på undersiden.  Du skal ikke ha sår, sprekker, blemmer eller fortykked hud.
 • Aldri for varmt fotbad.  Kontroller temperaturen med termometer.
 • Tørk forsiktig med mykt håndkle, husk å tørke mellom tærne.
 • Smør føttene med uparfymert krem.
 • Skjær ikke i hard hud – bruk eventuelt fotfil eller pimpestein.
 • Bruk aldri liktornplaster eller kjemiske midler for å fjerne torner eller hard hud.
 • Klipp neglene rett over.  Fortykkede negler bør klippes av fotterapeut.
 • Bruk aldri varmeflaske eller varmeteppe ved kalde føtter – bruk tykke sokker.
 • Er synet ditt dårlig bør du få noen andre til å kontrollere og stelle føttene dine.
 • Merker du forandring på føttene – kontakt straks din egen lege.
 • Norges Diabetesforbund har liste over fotterapeuter med spesialutdannelse.