Fotterapeuter har offentlig godkjent helseutdanning og er autorisert helsepersonell. Fotterapeuter har kunnskap og kompetanse om riktig fottøy, gangmønster og sykdommer som har innvirkning på føttene. Det finnes ca. 800 fagorganiserte fotterapeuter i Norske Fotterapeuters Forbund.
Fotterapeutene fikk sin beskyttende tittel i 1978.
Da ble den offisielle tittelen til fotterapeutene: OFFENTLIG GODKJENT FOTTERAPEUT.
Tittelen er siden endret til AUTORISERT FOTTERAPEUT.
Med den offentlige godkjenningen ble det et klart skille mellom FOTPLEIER og FOTTERAPEUT.
Vi jobber med å behandle lidelser knyttet til fotens hud, negler, skjellett og muskler. En av fotterapeutens viktigste oppgaver er å finne årsaken til problemer og lidelser. Med årsaken kartlagt blir det lettere å finne riktig behandling, og sannsynligheten øker for at resultatet blir varig. En fotterapibehandling gir også pleie til føttene og økt velvære.
Mange personer kjenner dessverre ikke til forskjellen på fotpleier og fotterapeut. En fottpleier tilbyr kun velvære og rent kosmetisk behandling
Fotterapeuten har i dag en treårig utdannelse med 1 år på videregående grunnkurs og 2 års spesialutdannelse innen fot. Ut fra journalen, som inneholder subjektive og objektive opplysninger, gjør fotterapeuten en helhetsvurdering og utfører fotbehandling som er tilpasset behovet hos den enkelte kunde.
Fotterapeuter er autorisert helsepersonell som har gode kunnskaper om fottøy, gangmønster og sykdommer som har innvirkning på føttene. Vår autorisasjon sikrer kunden helsefaglig behandling.
En autorisert fotterapeut har unik helsefaglig kompetanse på fot, og behandler lidelser knyttet til hud, skjelett og negler.
Autoriserte fotterapeuter er underlagt helsepersonelloven og har taushetsplikt.
Vi anbefaler å oppsøke autorisert fotterapeut jevnlig for å holde føttene vedlike. Utover dette er det en del ting som man bør gjøre selv som rutine hjemme. Personer med åreforkalkning, diabetes eller lammelser har redusert blodsirkulasjon og får derfor ofte forandringer i hud og i negler. Huden blir tørrere og tynnere, og det er lettere å få rifter og småskader enn ellers. I slike småsår kan det lett oppstå infeksjon, og p.g.a. sirkulasjonssvikt kan sårene ha vanskelig for å gro.
Føttene utsettes for store belastninger daglig, og for at de skal kunne fungere hele livet, må de behandles godt. Hos oss fotterapeuter får du råd om daglig pleie, veiledning om riktig og funksjonelt fottøy. Vår oppgave er å forebygge fotlidelser og vi har råd om fotgymnastikk for at føttene skal bli så funksjonelle som mulig. Å være mobil og å ha føtter som ikke er vonde, er av stor sosial betydning. Det å kunne greie seg selv, ha kontakt med andre mennesker og utføre dagligdagse gjøremål selv, er viktig. Når føttene svikter, reduseres denne muligheten. Hvis en ikke er påpasselig med føttene sine, kan det oppstå problemer som påvirker musklene og gangfunksjonen, noe som også kan føre til dårlig blodtilførsel i føttene og beina.
Strømpene bør være av naturmateriale, d.v.s. bomull eller ull. Slikt materiale puster, og svetten vil vanligvis fordampe gjennom strømpene. Strømpene skal ha riktig størrelse i forhold til foten, slik at det ikke blir friksjon mellom strømper og hud, noe som kan føre til varmeskade i form av gnagsår. Friksjonsbevegelsen bør være mellom strømpene og sålen, ikke mellom strømpene og huden. Hvis vi går barbeint i skoene, utvikles det stor friksjonsvarme mot selve fotsålen. Dette kan fort føre til gnagsår.
Bruk gode og riktige sko
Sørg for daglig god fothygiene. Fotbad i mer enn 3-5 minutter frarådes. Dette fordi lange fotbad bløter opp huden og tørker den ut unødig. Bruk nøytral såpe. Tørk huden mellom tærne godt, ellers kan dette området bli grobunn for soppmikrober, og det kan lett dannes småsprekker (fissurer) her.
Klipp neglene etter vask, mens de er myke. De skal ikke være for korte. Å klippe neglene rett over, er ikke alltid riktig. Følg negleformen, men la ikke sidekantene bli for korte. Se til at sidekantene på neglene ikke blir for skarpe, da kan de irritere vevet på nabotåa.
Fjern tykk hud med pimpestein eller fotfil av sandpapir. Ikke bruk fotfil av metall.
Smør føttene med en fet fotkrem så ofte at huden alltid er myk og glatt.
Diabetikere skal være ekstra forsiktige med å gå barbeint og i åpne sandaler.
Gå jevnlig til autorisert fotterapeut for profesjonelt vedlikehold.
Se jvenlig på føttene. Ved rifter, negleproblemer, blemmer eller tegn til betennelse skal du kontakte lege eller fotterapeut.
Diabetikere med senskader skal behandles i samarbeid med lege.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Er du fornøyd med resultatet ditt? Vi vil gjerne vite din mening. Gi oss en omtale, det ville hjulpet oss å bli enda bedre.
Sentralbord: